Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο Παύλος Μπατάλης και το έθιμο του Κλήδωνα

Το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς αποτελεί έθιμο που ακολουθείται κάθε χρονιά από τους ανθρώπους της γειτονιάς πάνω από το λιμάνι της Ραφήνας. Στη διασταύρωση των οδών Βασιλέως Παύλου και Αθηνών, χθες το βράδυ τα παδιά είχαν για τα καλά την τιμητική τους. Έπαιρναν φόρα από μακριά και πηδούσαν ψηλά πάνω από τη φωτιά. Το έθιμο, η παράδοση, η γειτονιά. Όμορφες καθημερινές εικόνες μιας ζεστής νύχτας του Ιουνίου. 'Η αλλιώς, ένα Όνειρο Καλοκαιριάτικης Νύχτα, κατά τον Σαίξπηρ.

Μεταξύ των ανθρώπων της γειτονιάς που συμμετείχαν στην τήρηση του εθίμου του Κλήδωνα ήταν και ο Παύλος Μπατάλης, άνθρωπος μπαρουτοκαπνισμένος για τα καλά στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ραφήνας εδώ και πολλά χρόνια. Και για όσους αρέσκονται να γράφουν ανώνυμα σχόλια για τους άλλους και να αναφέρονται μάλιστα στο διάσημο έργο του Νικολό Μακκιαβέλλι "Ο Ηγεμόνας", καλό θα ήταν θα διαβάσουν, επίσης, και το θεατρικό έργο του ίδιου ιταλού συγγραφέα με τίτλο "Μανδραγόρας". Διαβάζοντάς το θα έρθουν αυθόρμητα στο μυαλό διάφορες εικόνες της καθημερινότητάς μας που διαδραματίζονται στην πόλη της Ραφήνας. Μακάρι το θεατρικό αυτό έργο να παρουσιαστεί, μάλιστα, κάποια στιγμή στη φιλόξενη μικρή θεατρική σκηνή του Κολυμβητηρίου Ραφήνας. Ο Μανδραγόρας, η Ραφήνα, οι πολιτικές φιλοδοξίες, τα ανώνυμα σχόλια αποτελούν μικρά κομμάτια του puzzle της καθημερινότητάς μας στην μικρή μας πόλη. Και, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον τίτλο του θεατρικού έργου ενός άλλου διάσημου ιταλού συγγραφέα, του Luiggi Pirandello, "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε", "Cosi e, se vi pare". 

Αντώνης Λαζαρής

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ...ΚΑΛΑΜΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάτι άλλο πέρα από τον Κλήδωνα στο οποίο να είναι καλός;
Πικερμιεύς

Ανώνυμος είπε...

Επειδή κ. Λαζαρή είσαι καθηγητής και πρέπει να είσαι προσεκτικός στςι αναφορές σου, μην βάζεις το χέρι σου στη φωτιά για τον σκιώδη δήμαρχο Παύλο Μπατάλη γιατί θα καεί όπως τα στεφάνια στο έθιμο. Στη θεατρική παράσταση "Ο Καραγκιόζης στον Κλείδωνα" τα πήγε καλά. Ήταν όπως πάντα ο πρωταγωνιστής