Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Καλοκαίρι και καρδιά

Καθώς ο Ιούνιος κοντεύει να τελείωσει, το «ελληνικό» καλοκαίρι και φέτος αρχίζει να χτυπάει θερμοκρασίες στο «κόκκινο». Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε πως πρέπει να φερόμαστε στην καρδιά μας, είτε έχουμε πρόβλημα είτε όχι.

Η εποχή είναι ιδανική για να βάλουμε την γυμναστική στη ζωή μας, αρκεί να αθλούμαστε είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ, αποφεύγοντας την έκθεση στον καυτό ήλιο. Πάντα πρέπει να φοράμε ελαφρά ρούχα και να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας άφθονο νερό. Η γυμναστική στην πισίνα είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Από την άλλη όμως καλό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σταματήσουμε ότι κάνουμε και να αναζητήσουμε ένα σκιερό και δροσερό μέρος (ιδανικά κλιματιζόμενο χώρο), ενώ χρειάζεται να καταναλώσουμε άφθονο παγωμένο νερό. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, πρέπει επειγόντως να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Η πρώιμη φάση της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με κόπωση, ζεστό ιδρώτα, γλοίωδες δέρμα, μυικές κράμπες και συνεχίζει με ζάλη, αδυναμία, ταχυπαλμία, τάση για έμετο ή/και έμετο. Ακολούθως αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε υψηλό πυρετό, σύγχυση και λιποθυμία.
Το σώμα μας διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία περίπου 36,6ο C. Ο ιδρώτας και η αγγειοδιαστολή είναι τα δύο μέσα που χρησιμοποιεί το καλοκαίρι προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές θερμοκρασίες και να «ψύξει» τον οργανισμό μας. Αντανακλαστικά όμως δημιουργείται ήπια ταχυκαρδία και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε «ασθενείς καρδιές». Επιπλέον τα καρδιολογικά φάρμακα εμποδίζουν τις αντανακλαστικές αυτές επιδράσεις στο σώμα μας με επιβλαβή συχνά αποτελέσματα.
Οι καρδιοπαθείς καλό είναι να επισκεφτούν το γιατρό τους και να τον συμβουλευτούν σχετικά με ενδεχόμενη τροποποίηση στη φαρμακευτική τους αγωγή. Πολλοί είναι αυτοί που λαμβάνουν διουρητικά, β-αποκλειστές και άλλα αντιϋπερτασικά φάρμακα που πιθανώς και αναλόγως πάντοτε με την ένδειξη να χρήζουν ελάττωσης της δόσης – πάντα με ιατρική οδηγία.
Για να τα έχουμε καλά με την καρδιά μας και το καλοκαίρι λοιπόν:
– Μένουμε ‘μέσα’ τις θερμές ώρες της ημέρας.
– Χρησιμοποιούμε αν είναι δυνατόν κλιματισμό.
– Περιορίζουμε στις απολύτως απαραίτητες τις εξωτερικές δουλειές.
– Φοράμε ελαφρά ρούχα και καπέλο.
– Καταναλώνουμε άφθονα – μη αλκοολούχα υγρά.
– Καταναλώνουμε λιγότερες ποσότητες λιπαρών τροφών.
– Αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που αρχίζουν συμπτώματα θερμοπληξίας.

Χριστόφορος Κομπορόζος*
Ειδικός Καρδιολόγος
*Επιμελητής Καρδιολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (τηλ. 210 7261 000)
  Ραφήνα, Ελ. Βενιζέλου 1, τηλ. 2294 300878, κιν. 6972 202815

Δεν υπάρχουν σχόλια: